Ενημέρωση και απαντήσεις σε σχέση με τα ψεύδη που κυκλοφορούν.

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για τον τρόπο υποβολής υποψηφιότητας για εκλογή στα όργανα του Συλλόγου 

Η Γ.Σ. αποφάσισε το αυτονόητο και διευκρίνισε όσα προβλέπονται από το καταστατικό. Δηλαδή, ότι οι αιτήσεις υποψηφιότητας που δεν κατατίθενται αυτοπροσώπως στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΕ), αλλά από τρίτους, όπως τον επικεφαλής του συνδυασμού, πρέπει να φέρουν το γνήσιο της υπογραφής του υποψήφιου. 

Οι εποχές που οι κομματικές παρατάξεις σε αγαστή μεταξύ τους συνεργασία φρόντιζαν να κάνουν κουρελόχαρτα τις αποφάσεις των ΓΣ και να γράφουν «στα παλαιότερα των υποδημάτων τους» τη γνώμη των μελών του Συλλόγου έχει παρέλθει. 

Όσο δεν το κατανοούν αυτό θα έχουν τις συνέπειες. 

Η εποχή που οι «τσοπαναραίοι» στα «μαντριά» των κομματικών παρα τάξεων έλυναν και έδεναν και «κατέβαζαν» ως υποψήφιους συναδέλ φους χωρίς να τους ρωτάνε και υπέγραφαν για λογαριασμό τους, έχει περάσει χωρίς επιστροφή. Όπως πέρασε η εποχή που «έβαζαν υποψη φιότητα» υπογράφοντας τη σχετική αίτηση μέχρι και πεθαμένοι, όπως συνέβη στις προηγούμενες εκλογές. 

Ο ευτελισμός των συνδικαλιστικών διαδικασιών, που επέβαλαν οι κομματικές παρατάξεις, έχει λάβει τέλος στο Σύλλογο Συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας.  

Καιρός να το αντιληφθούν οι «κομματάρχες» που αναπολούν τα παλαιά μεγαλεία τους. 

Κάποιοι μάλιστα ενώ τους δόθηκε επιπλέον χρόνος να φέρουν υποψηφιότητες με το γνήσιο της υπογραφής, επέμειναν δογματικά στην «υπόσχεση που έδωσαν στον εαυτό τους» να μην καταθέσουν καμία υποψηφιότητα με τον τρόπο που αποφάσισε η ΓΣ και επιχειρούν «ηρωική έξοδο» για να μην εισπράξουν την ακόμα μεγαλύτερη καταδίκη, συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογές, από τους συναδέλφους για την ανυπαρξία τους. 

Η Γενική Συνέλευση απέκλεισε ενδιαφερόμενους ή προταθέντες για εκλογή τους στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΕ) αρχαιρεσιών του Συλλόγου; 

Τα γεγονότα για την εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής από τη ΓΣ έχουν ως εξής και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το πως λειτουργούν και τι επιδιώκουν ορισμένοι:  

▪ Οι Χ. Μπρατσιάκος της ΔΑΚ και Ε. Τζώρτζης της ΔΗΣΥΕ δεσμεύτηκαν στο ΔΣ της 6ης Νοεμβρίου ότι έγκαιρα θα πρότειναν για την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΕ) συναδέλφους που θα είχαν το χρόνο και τη διάθεση να εργαστούν ανιδιοτελώς για τις εκλογές του συλλόγου. 

▪ Αντί αυτού έδωσαν κάποια ονόματα την τελευταία στιγμή, μόλις πριν συζητηθεί το θέμα στη Γ.Σ. και χωρίς να είναι παρόντες οι προτεινόμενοι συνάδελφοι!!!. 

▪ Το αποτέλεσμα είναι ότι από τους τρεις που πρότειναν, όλοι αγνοούσαν ότι ήταν στην ΚΕΕ. Προέκυψε δε εκ των υστέρων ότι οι δύο δεν μπορούσαν καθόλου να συμμετέχουν και η μία είπε ότι μπορεί να έλθει μόνο για ορισμένες ώρες στην ψηφοφορία της 9ης Δεκεμβρίου!!!. 

Συμπέρασμα. Κάποιοι έδωσαν ονόματα χωρίς να ενημερώσουν τους συναδέλφους ή/και να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στην εφορευτική επιτροπή για τις εκλογές του 2019. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπονόμευαν, συνειδητά ή μη ας μην το αναλύσουμε τώρα, την διαδικασία των εκλογών. 

Δυστυχώς αυτή είναι η πρακτική τους. Την πάθαμε μία φορά (το 2016) δεν θα την ξαναπαθαίναμε και δεύτερη. Να θυμίσουμε ότι στις εκλογές του 2016 ο προταθείς από τη ΔΑΚ άφησε την ΚΕΕ να λειτουργεί με 8 από τα 9 μέλη αφού δήλωσε προκλητικά ότι έλειπε εκτός Αθηνών για το μάζεμα της ελιάς!!!!. 

Φυσικά τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την διοίκηση του Συλλόγου. Συνεπώς δεν τους απέκλεισε κανένας από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Αποκλείστηκαν μόνοι τους. Ας φροντίσουν λοιπόν να απολογηθούν για τις πρακτικές τους και να σταματήσουν να κατηγορούν αυτούς που προσπαθούν να προστατεύσουν τη διαδικασία και το κύρος των εκλογών και του Συλλόγου. 

Περί του μητρώου μελών του ΣΣΕΜ

Στη διάρκεια της θητείας των προηγούμενων διοικήσεων, δεν ασχολήθηκαν ποτέ να ελέγξουν-επικαιροποιήσουν-ενημερώσουν το μητρώο. Στις προηγούμενες περιόδους, ανεξάρτητα αν αποτυπωνόταν ή όχι στις εκθέσεις της εξελεγκτικής επιτροπής, δεν είχαν δείξει την αντίστοιχη ευαισθησία. 

Το παρόν ΔΣ από την έναρξη της θητείας του ξεκίνησε ένα έργο για την εκκαθάριση του Μητρώου. Έκανε τις αναγκαίες προσπάθειες και κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να διορθωθεί το μητρώο. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί αμέσως μετά τις εκλογές και θα επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Παράλληλα, επειδή η εξελεγκτική επιτροπή των τελευταίων τριών ετών έκανε τη δουλειά της σωστά αποτύπωσε το θέμα του μητρώου στις εκθέσεις της.  

Αποτελεί πρόκληση αυτοί που επί χρόνια είχαν την ευθύνη και σφύριζαν αδιάφορα να μας εγκαλούν και να αμφισβητούν σήμερα το μητρώο.  

Είναι προφανές γιατί το κάνουν. Αποτελεί το νέο τους επιχείρημα, αφού προηγήθηκαν διάφορα άλλα που έγιναν «κουρελόχαρτα», στην προσπάθειά τους να πάρουν το νέο ενημερωμένο μητρώο στα χέρια τους γιατί αυτός ήταν ο πραγματικός τους στόχος.  

 Όταν αρχικά ζήτησαν το μητρώο μελών του ΣΣΕΜ είπαν ότι θέλουν τα προσωπικά στοιχεία των συναδέλφων για να επικοινωνήσουν μαζί τους για τις εκλογές. Δεν ανέφεραν τίποτε για έλεγχο. Τα περί ελέγχου τα «ανακάλυψαν» αφού οι «νέοι μαθητευόμενοι μάγοι» πήραν την απάντηση περί προσωπικών δεδομένων και ίσως αντιλήφθηκαν το μέγεθος του ατοπήματός τους.  

Το μητρώο μελών ΣΣΕΜ ήταν στην διάθεση της εξελεγκτικής επιτροπής στην οποία εκπροσωπούνταν τρεις παρατάξεις. Αν είχαν το ενδιαφέρον να ελέγξουν τη νομιμότητα – εγκυρότητα του μητρώου μελών θα το είχαν κάνει κατά τη διαδικασία των ελέγχων της εξελεγκτικής 

επιτροπής. Το γεγονός ότι δεν το έκαναν τότε, δεν το έθεσαν στη ΓΣ, που παρουσιάστηκε η έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής, δεν το είπαν στο αρχικό τους αίτημα όταν ζήτησαν το αρχείο αλλά το «ανακάλυψαν» εκ των υστέρων αποτελεί μία «κίνηση εκ του πονηρού»…. 

Ακόμα και σήμερα το μητρώο μελών ΣΣΕΜ είναι στη διάθεση οποιουδήποτε μέλους του ΔΣ ή και απλού μέλους του Συλλόγου για έλεγχο αλλά ΜΟΝΟΝ στα γραφεία του ΣΣΕΜ. Οι «πονηρίες» δώστε το να το ελέγξουμε μόνοι μας, ώστε «να βάλουν στο χέρι» το αρχείο του Συλλόγου δεν περνούν. 

Γιατί δεν δόθηκε το μητρώο μελών του Συλλόγου σε καμία παράταξη. 

Παρατάξεις ζήτησαν το μητρώο μελών του Συλλόγου για να επικοινωνήσουν εν όψει των εκλογών με τα μέλη του Συλλόγου. 

Το αρχείο μελών του Συλλόγου ανήκει στο Σύλλογο, αξιοποιείται με ευθύνη του Συλλόγου στο πλαίσιο των σχετικών δεσμεύσεων του Συλλόγου έναντι των συναδέλφων και υπόκειται στο θεσμικό πλαίσιο για τα προσωπικά δεδομένα. Συνεπώς με βάση τα παραπάνω δεν μπορεί να δοθεί σε καμία παράταξη και σε κανέναν τρίτο όσα αιτήματα και αν υποβάλλει

Προβολή από τον Σύλλογο των θέσεων και των προεκλογικών δραστηριοτήτων των παρατάξεων. 

1. Ο Σύλλογος, όπως αποφάσισε η ΓΣ, έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, τηρώντας τους αναγκαίους κανόνες δεοντολογίας, αντικειμενικότητας αλλά και σεβασμού στις συνδρομές των συναδέλφων, ώστε να διευκολύνει τις παρατάξεις που συμμετέχουν στις εκλογές προκειμένου να απευθυνθούν στα μέλη του Συλλόγου.  

Στο πλαίσιο αυτό:  

α) έχει δημιουργήσει ειδικό εμφανή χώρο στην ιστοσελίδα του, για την προβολή των διακηρύξεων-ανακοινώσεων των παρατάξεων και των περιοδειών – προεκλογικών τους συγκεντρώσεων σε όλη τη Χώρα,  

β) για όλες τις παρατάξεις έχει εκδοθεί με έξοδα του Συλλόγου και σταλεί σε όλους τους συναδέλφους, σε ενιαίο φάκελο ταχυδρομικά, η προεκλογική διακήρυξη. 

δ) η Γραμματεία του Συλλόγου αποστέλλει σχετικό e-mail με το κάλεσμα προεκλογικής συγκέντρωσης των παρατάξεων.  

2. Αυτά γιατί στο ΣΣΕΜ ισχύουν κανόνες, ισονομία, διαφάνεια και σεβασμός στις συνδρομές των συναδέλφων. 

3. Και επειδή γίνονται και διάφορα απρεπή σχόλια για τα παραπάνω θέματα να υπενθυμίσουμε και να συγκρίνουμε αυτές τις προεκλογικές διαδικασίες του ΣΣΕΜ, που διαρκούν τουλάχιστον ένα μήνα, με πλήρη διαφάνεια και ενημέρωση των συναδέλφων, με τις αντίστοιχες διαδικασίες που ακολουθεί η διοίκηση του ΣΥΝΠΕ η οποία ως γνωστόν ελέγχεται από μέλη που ανήκουν στην ΔΑΚ, ανεξάρτητα πως εμφανίζονται εκεί. Έτσι έχουμε να μάθουμε για εκλογές από τον Αύγουστο 2015!!!. Έχουμε να δούμε ισολογισμό από εκείνον της 31/12/2014. Το site έχει να ενημερωθεί από 2/1/2019. Στο site δεν υπάρχει καμία απόφαση – πρόσκληση του ΔΣ για διαδικασίες του Συνεταιρισμού. Τις εκλογές μπορεί να τις μάθει, αν το μάθει κανείς, ΜΟΝΟΝ από τις εφημερίδες ελάχιστης κυκλοφορίας που δημοσιεύονται…  

4. Τέλος οφείλουμε να διευκρινίσουμε και ένα θέμα δεοντολογίας και ηθικής. Καλό θα είναι, επειδή στην όλη διαδικασία προβολής των εκδηλώσεων των παρατάξεων εμπλέκεται και ο Σύλλογος, οι παρατάξεις πρέπει να σέβονται τους συναδέλφους και θα πρέπει να τους ενημερώνουν σχετικά με το ποιοι είναι οι ομιλητές εκ μέρους τους στις διάφορες συγκεντρώσεις τους που προβάλλονται από το Σύλλογο. Είναι απαράδεκτο παράταξη να μην ενημερώνει τους συναδέλφους, τουλάχιστον για τον κεντρικό ομιλητή της για να κρατήσει κρυφό ότι ομιλητής είναι κάποιος που διαγράφηκε από το Σύλλογο με απόφαση της ΓΣ. 

Για την οικονομική επιχορήγηση του Συλλόγου προς τις παρατάξεις 

Ο Σύλλογος χρηματοδοτεί με συγκεκριμένη διαδικασία και προϋποθέσεις τις περιοδείες των παρατάξεων στην Επαρχία.  

1. Η εποχή που κάποιο μπέρδευαν το ταμείο του Συλλόγου με άλλες δραστηριότητες… έχει παρέλθει χωρίς επιστροφή. 

2. Με απόφαση της Γ.Σ. η κατανομή των εκλογικών δαπανών στις παρατάξεις έγινε αναλογικά με βάση την εκπροσώπησή τους στο ΔΣ, θέτοντας παράλληλα ένα μέγιστο και ένα ελάχιστο ποσό ώστε να διευκολυνθούν όλοι.  

3. Παράλληλα για την ταμειακή διευκόλυνση όποια παράταξη ήθελε υπήρχε η δυνατότητα προκαταβολής ενός ποσού αλλά όχι όλου του ποσού έναντι. 

4. Παρατάξεις διαμαρτύρονται α) γιατί αφού πήραν προκαταβολικά την πρώτη δόση δεν μπορούν να πάρουν άμεσα και το υπόλοιπο, χωρίς να προσκομίσουν τις αναγκαίες αποδείξεις και β) γιατί στις δαπάνες δεν περιλαμβάνονται και τα «γεύματα». 

5. Αν τα έχουν δαπανήσει ή όταν τα δαπανήσουν οφείλουν να προσκομίσουν τις νόμιμες αποδείξεις για να λάβουν το ισόποσο, μέχρι εξαντλήσεως του ποσού που δικαιούνται. 

6. Αυτά προβλέπει το πλαίσιο που αποφάσισε η ΓΣ και αυτά τηρούνται. Το ταμείο του Συλλόγου δεν θα χρηματοδοτεί όπως στο παρελθόν δαπάνες χωρίς παραστατικά, ή χωρίς νόμιμα παραστατικά ή εκτός των ορίων των αποφάσεων των ΓΣ. Αυτό πρέπει να το «χωνέψουν» όλοι. Οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τα χρήματα του Συλλόγου που είναι οι συνδρομές που καταβάλλουν οι συνάδελφοι από το υστέρημά τους.  

7. Η ΓΣ αποφάσισε να καλυφθούν οι δαπάνες των παρατάξεων για έξοδα μετάβασης στις προεκλογικές συγκεντρώσεις της επαρχίας. Δεν καλύπτονται τα γνωστά «τραπεζώματα». Η εμπειρία του Συλλόγου από το παρελθόν στο θέμα αυτό, όπως έχει αποτυπωθεί στις εκθέσεις του Ορκωτού Ελεγκτή, είναι «τραυματική». Ο Σύλλογος, οι συνάδελφοι από το υστέρημά τους, δεν μπορεί να καλύπτουν τα πάντα, πολύ περισσότερο αδιαφανή «τραπεζώματα».  8. Η διοίκηση του Συλλόγου τηρεί με «θρησκευτική» ευλάβεια τις αποφάσεις των ΓΣ και συνεπώς και στο θέμα των εκλογικών δαπανών εφαρμόζει πλήρως τα σχετικά, ανεξάρτητα από τις «κραυγές» ορισμένων.

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Εξελίξεις…

Ανακοίνωση συγκέντρωσης

Ανακοίνωση συγκέντρωσης

Κίνηση Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας - ΤΕΑΠΕΤΕ Εκλογές Συλλόγου Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022 Αγαπητοί...

Διαβάστε Περισσότερα
Share This