Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις υπονόμευσης της λειτουργίας του Συλλόγου.

ΚΙ.ΣΥ.Ε.Τ.

20/7/2021

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις υπονόμευσης της λειτουργίας του Συλλόγου

Αγαπητοί συναδέλφισσες / συνάδελφοι, Μια σειρά από γεγονότα το τελευταίο διάστημα στο χώρο των συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας επιβεβαιώνουν δύο βασικά συμπεράσματα που έχουμε γνωστοποιήσει:

α) Το πλαίσιο καθώς και η μεθοδολογία με τα οποία κινείται ο Σύλλογός μας, μετά την ανατροπή του 2016 με απόφαση των συναδέλφων, είναι σε όλα τα μέτωπα διεκδικήσεων (Alpha Bank, Κυβέρνηση, ΕΦΚΑ) σωστά. Έχουν πείσει τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων της Εμπορικής και όχι μόνο και φυσικά ενοχλούν την Τράπεζα, την εκάστοτε Κυβέρνηση αλλά και τις κομματικές συνδικαλιστικές παρατάξεις, που έχουν χάσει την “κουτάλα” κυριολεκτικά και μεταφορικά. Για το σχεδιασμό μας ως παράταξη και που οδηγούμε το Σύλλογο σε σχέση με τις διεκδικήσεις μας αυτές, έχουμε αναφερθεί διεξοδικά κατά το παρελθόν. Δείτε την ανακοίνωσή μας της 22/12/2020

εδώ http://kisyet.org/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%b9…/

β) Απέναντι σε αυτή την αγωνιστική – διεκδικητική πορεία της παρούσας διοίκησης η αντίδραση από το συνδικαλιστικό κατεστημένο είναι μία συντονισμένη προσπάθεια υπονόμευσης στη λειτουργία και τη δράση του Συλλόγου.

Δείτε την ανακοίνωσή μας της 19/01/2021 εδώ http://kisyet.org/ti-krivatai-piso-apo-to-asfalistirio…/

Η προσπάθεια αυτή εντείνεται όπως φάνηκε από τις τελευταίες εξελίξεις και για την αντιμετώπισή της το ΔΣ στις 13/7/2021, έλαβε σχετικές αποφάσεις. Ειδικότερα σε σχέση με το παρόν συμπέρασμα έχουμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα:

1) Ο Σύλλογος είχε βρει το βηματισμό του και προχωρούσε σε
επίπεδο ΔΣ με ομόφωνες αποφάσεις
Μετά τις τελευταίες εκλογές, Δεκ. 2019, δημιουργήθηκε αρχικά ένα νέο θετικό “σκηνικό” στη λειτουργία του ΔΣ και κατ’ επέκταση του Συλλόγου με:

α) την ανάδειξη της ΚΙΣΥΕΤ με απόλυτη πλειοψηφία με 6 έδρες στο εννεαμελές ΔΣ (63%),

β) τη δραματική συρρίκνωση όλων των παρατάξεων της προηγούμενης διοίκησης

γ) τη συμμετοχή 7 ενεργών μελών στο ΔΣ έναντι μόνον 5 κατά την περίοδο 2017-2019, καθώς οι υπόλοιποι ειδικεύονταν στον “πετροπόλεμο” απέχοντας από τις δραστηριότητες του Συλλόγου, και

δ) την παρουσία από πλευράς ΔΑΚ και ΔΗΣΥΕ νέων μελών στο ΔΣ.Πρακτικά, για ένα και πλέον χρόνο, έως και τον Φεβρουάριο 2021, το ΔΣ λειτουργούσε με ομόφωνες αποφάσεις.

Η συζήτηση της πρωτόδικης αγωγής κατά της Alpha Bank τον Οκτώβριο 2020 έγινε με παρουσία όλων των μελών του ΔΣ. Οι αποφάσεις για όλα τα θέματα λαμβάνονταν ομόφωνα με κριτήριο τις ανάγκες του Συλλόγου. Ελάχιστες εξαιρέσεις στην ομοφωνία μπορούμε να θυμηθούμε και αφορούσαν θέματα που σχετίζονταν με τον ΣΥΝΠΕ, για τα οποία ο εκπρόσωπος της ΔΑΚ δεν ψήφιζε.

Ακόμη και στην περίπτωση των ψευδών καταγγελιών στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας για να κλείσουν τα γραφεία του Συλλόγου, η απόφαση να υπερασπιστεί ο Σύλλογος τη λειτουργία του ήταν ομόφωνη. Όπως ομόφωνη ήταν η απόφαση για το σχέδιο τροποποίησης του Καταστατικού του Συλλόγου καθώς επίσης για τη διαδικασία και τη σύγκληση της ΓΣ (συνεδρίαση ΔΣ 17/2/2021).

2) Η ομοφωνία στη συλλογική δράση ενοχλούσε κάποιους Όμως αυτό το πνεύμα ομοφωνίας και συνεργασίας, ενοχλούσε τους “επαγγελματίες” συνδικαλιστές (συνταξιούχους και εν ενεργεία), που διαπιστώνουν ότι δεν έχουν πλέον ρόλο ως “μόνιμοι” συνδικαλιστές στο χώρο των συνταξιούχων.

Μέσα δε σε όλα αυτά υπάρχει και το θέμα της σημαντικής περιουσίας του ΤΕΑΠΕΤΕ την οποία κάποιοι θέλουν να διαχειριστούν με τα δικά τους κριτήρια. Συνεπώς κάποιοι είχαν κίνητρα να σπάσει η ομοφωνία στο ΔΣ και να επανέλθει η τακτική της υπονόμευσης στη λειτουργία του ΔΣ και του Συλλόγου. Εδώ σημειώνουμε ότι στην παρούσα περίοδο:

α) η “παλαιά φρουρά” της ΔΑΚ έχει αντικείμενο “δράσης” και διαχείριση το χώρο του Συνεταιρισμού Εργαζόμενων & Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας, σήμερα Alpha Bank (ΣΥΝ.Π.Ε.),

β) οι λίγοι ενεργοί από την “παλαιά φρουρά” της ΔΗΣΥΕ στο χώρο των συνταξιούχων είναι χωρίς αντικείμενο και φυσικά οι παραμένοντες ως εργαζόμενοι συνδικαλιστές της ΔΗΣΥΕ στο πλαίσιο του ΕΝΑΣ θα είναι επίσης χωρίς αντικείμενο και διαχείριση, όταν εντός ολίγου υποχρεωθούν σε συνταξιοδότηση,

γ) η αμετανόητη ΕΑΣ, που σύρεται από τις απόψεις κάποιων συγκεκριμένων συνδικαλιστών της των οποίων η πολιτική έχει καταδικαστεί από τους συναδέλφους κατά τις τελευταίες εκλογές, συνεχίζει να αντιπολιτεύεται με τυφλό μένος, με τον πιο ακραίο-αγοραίο λόγο τη διοίκηση του Συλλόγου.

3) Με πρωτοβουλία “ΔΗΣΥΕ” η ανατροπή της ομοφωνίας Η πρωτοβουλία για την ανατροπή της “ενοχλητικής” ομοφωνίας στο ΔΣ του Συλλόγου μας ελήφθη, όπως ενημερωθήκαμε, από τον επικεφαλής της ΔΗΣΥΕ στον “ενιαίο χώρο” εργαζομένων και συνταξιούχων της Εμπορικής. Στη συνεδρίαση του ΔΣ της 17/2/2021, όταν συζητιόταν οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στο Καταστατικό του Συλλόγου, το μέλος του ΔΣ και εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της ΔΗΣΥΕ σ/λφος Ν. Κωνστανταρέας, υποχρεώθηκε σε παραίτηση, με την επίκληση του πλαισίου της λειτουργίας της παράταξης της ΔΗΣΥΕ, για να έλθει στη θέση του ο επόμενος που είχε “δοκιμαστεί” στη θητεία του στην τελευταία περίοδο του ΔΣ και ήταν σίγουρο ότι θα σταματήσει να συμμετέχει σε ομόφωνες αποφάσεις.

4) Ο “συνασπισμός” των αντιπολιτευόμενων το Σύλλογο σε πλήρη συντονισμό και δράση. Η αντικατάσταση του μέλους της ΔΗΣΥΕ με την εν συνεχεία “απελευθέρωση” της αντιπολιτευτικής δυνατότητας και από πλευράς ΔΑΚ από τον εκπρόσωπό της σ/λφο Π. Πηγαδίτη και την έμπρακτη κατάργηση της ομοφωνίας στη δράση του ΔΣ, είχε σαν συνέπεια να επανέλθει στο Σύλλογο η ενιαία αντιπολίτευση των ΔΑΚ, ΔΗΣΥΕ, ΕΑΣ. Έτσι ενώ ο εκπρόσωπος της ΔΑΚ ψήφισε στο ΔΣ, στις 17/2/2021, όλες τις αποφάσεις για την τροποποίηση του Καταστατικού (προτεινόμενες αλλαγές και σύγκληση ψηφιακής ΓΣ), μετά ο ίδιος ξεκίνησε “αντάρτικο” κατά των συγκεκριμένων αποφάσεων.

Συμμετείχε, με άλλα μέλη της ΔΑΚ, στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων (προσωρινή διαταγή) κατά του Συλλόγου μας για να μην πραγματοποιηθούν και οι δύο Γενικές Συνελεύσεις της 31/3/2021 (τακτική-απολογιστική και καταστατική) με ψηφιακά μέσα, χωρίς μάλιστα να ενημερωθεί για να συμμετέχει ο Σύλλογος στο δικαστήριο ως αντίδικος. Η αίτηση προσωρινής διαταγής των μελών της ΔΑΚ συζητήθηκε εν κρυπτώ την παραμονή των ΓΣ, απορρίφθηκε από το δικαστήριο “πανηγυρικά” και έτσι αποσύρθηκαν από την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων της 16.6.2021.

Όσον αφορά την ΕΑΣ αυτή συνεχίζει, στο ρόλο που έχει αναλάβει, το “τροπάριο” της “σκληρής” αντιπολίτευσης. “Σκληρή” αντιπολίτευση αλλά μόνο μέσω ανακοινώσεων χωρίς καμία δημόσια τοποθέτηση σε “ζωντανές” διαδικασίες ενώπιον των συναδέλφων. Όσες φορές είτε κλήθηκαν τα συγκεκριμένα στελέχη της επώνυμα, είτε είχαν τη θεσμική δυνατότητα (π.χ. Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου) απέφυγαν όσο “ο διάβολος το λιβάνι” να απευθυνθούν δια ζώσης στα μέλη του Συλλόγου για προφανείς λόγους…Φυσικά οι δυνάμεις της αντίδρασης κατά της θετικής πορείας του Συλλόγου δεν εμφανίστηκαν τον Φεβρουάριο 2021. Ήταν παρούσες με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε όλο το διάστημα από τις εκλογές του Δεκεμβρίου 2016, αλλά και προηγούμενα στην εκλογική ΓΣ της 9/11/2016 με τις απέλπιδες προσπάθειες ματαίωσης των εκλογών, καθώς και με τα ασφαλιστικά μέτρα των ιδίων και πάλι μελών της ΔΑΚ κατά του Συλλόγου για την ακύρωση των εκλογών Δεκ. 2016.

5) Στόχος τους, η ακύρωση της συμμετοχής της πλειοψηφίας των συναδέλφων στη συλλογική προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων μαςΕίναι φανερό ότι η με συνδικαλιστικά “τερτίπια” προσπάθεια ακύρωσης των αλλαγών στο καταστατικό έχει ως μοναδικό στόχο την αποτροπή της συμμετοχής της πλειοψηφίας των συναδέλφων στα συνδικαλιστικά δρώμενα που μολονότι επιθυμούν δεν μπορούν όμως να συμμετέχουν στις αποφάσεις του σωματείου μας λόγω απόστασης και λόγω ηλικιακών προβλημάτων μετακίνησης. Τους ενοχλούν αφάνταστα α) η καθιέρωση της απομακρυσμένης συμμετοχής συναδέλφων με ψηφιακά μέσα, β) η επιστολική ψήφος που δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές όλων των συναδέλφων, γ) η θεσμοθέτηση των τοπικών παραρτημάτων της επαρχίας και η συμμετοχή των συναδέλφων της επαρχίας στις αποφάσεις με καθορισμένες διαδικασίες.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η ακύρωση της ενίσχυσης του Δ.Σ. του Συλλόγου με την καθιέρωση 15μελούς ΔΣ, με περισσότερους δηλαδή ενεργούς διοικητικούς συμβούλους από τους 7 ενεργούς σήμερα, ώστε να αντιμετωπισθεί ο μεγάλος φόρτος εργασίας και να μπορεί το Διοικητικό Συμβούλιο να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις. Η σημερινή αντιπολίτευση και οι 2 διοικητικοί της σύμβουλοι δεν ενδιαφέρονται, δεν έχουν πάρει “χαμπάρι” πως λειτουργεί ο Σύλλογος, ποιες είναι οι καθημερινές ασχολίες των μελών του ΔΣ, δεν έχουν καμία απολύτως συμμετοχή και δεν μπορούν να κατανοήσουν ούτε θέλουν να καταλάβουν τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις αγωνίες των συναδέλφων.

6) Πως θα πορευτούμε από εδώ και μετά Η ΚΙΣΥΕΤ με την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του Συλλόγου θα συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε από την ίδρυσή της, το 2015 και για το οποίο “έχει ήδη μπει το νερό στο αυλάκι” παρά τις όποιες δυσκολίες από πλευράς των συνασπισμένων δυνάμεων του συνδικαλιστικού κατεστημένου. Έχουμε δουλειά την οποία κάνουμε καθημερινά, είναι σημαντική σε σημασία και σε μέγεθος–όγκο πολλή.

Παράλληλα προσπαθούμε να διευρύνουμε τον ορίζοντά μας προς όφελος των μελών του Συλλόγου. Στο πλαίσιο αυτό συμμετέχουμε στη δράση δεκάδων συναδέλφων για την επαναφορά του ΣΥΝΠΕ στις αξίες για τις οποίες δημιουργήθηκε στην περίοδο της “μεγάλης πείνας της κατοχής” για να μπορεί σήμερα: i) να δίνει χαμηλότοκα δάνεια στους συναδέλφους που το έχουν πραγματικά ανάγκη, ii) να έχει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας που οι παροχές που προσφέρει να ανταποκρίνονται στις καταβολές τον συναδέλφων προς το ασφαλιστήριο και να μην πηγαίνουν ποσά αντί για το ασφαλιστήριο σε μη γνωστές στους ασφαλισμένους δαπάνες, iii) να διευρύνει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρει στα μέλη του σε ανταγωνιστικές τιμές, αξιοποιώντας τη δυναμική των χιλιάδων μελών του, iv) να διευρύνει τις συνεργασίες του με κινήματα καταναλωτών που προσφέρουν αφιλοκερδώς στο κοινωνικό σύνολο, όπως είναι οι διάφορες εκφράσεις του κινήματος “χωρίς μεσάζοντες” από το οποίο έχουμε να διδαχθούμε αλλά και να κερδίσουμε πολλά.

Ταυτόχρονα δε με αυτά, καθώς βρισκόμαστε πλέον στην τρίτη περίοδο της ζωής μας και έχουν ήδη αρχίσει οι δυσκολίες που την συνοδεύουν, σκοπεύουμε να ανοίξουμε στην πορεία τη συζήτηση για το θέμα της αναγκαίας συμπαράστασης – βοήθειας που θα χρειαστούμε. Ήδη κάποιοι αυτή την ανάγκη την έχουν σήμερα ή εχθές. Εκεί πιστεύουμε ότι πρέπει να “επενδυθούν” και τα χρήματα από την περιουσία του ΤΕΑΠΕΤΕ και όχι σε δαπάνες “λειτουργίας” συλλόγων όπως λένε κάποιοι…Είναι προφανές ότι με όλα τα προαναφερθέντα “πατάμε πολλούς κάλους” και όλοι αυτοί για να μας αντιμετωπίσουν έχουν επιστρατεύσει την μεταξύ τους ενότητα και “αλληλεγγύη”. Αναφέρουμε όλα τα παραπάνω για να έχουν όλοι οι συνάδελφοι την πραγματική εικόνα της κατάστασης στο χώρο μας και παράλληλα να γνωρίζουν την κατεύθυνση που δίνει η ΚΙΣΥΕΤ στην πορεία του Συλλόγου. Καλό Καλοκαίρι Η Συντονιστική Επιτροπή της ΚΙΣΥΕΤ.

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Εξελίξεις…

Ανακοίνωση συγκέντρωσης

Ανακοίνωση συγκέντρωσης

Κίνηση Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας - ΤΕΑΠΕΤΕ Εκλογές Συλλόγου Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022 Αγαπητοί...

Διαβάστε Περισσότερα
Share This