Αθήνα 4/3/2023

Συναδέλφισσες/φοι

Η ΚΙΣΥΕΤ, δραστηριοποιείται μεν στον μικρόκοσμο των συνταξιούχων της πρώην Εμπορικής τράπεζας, είναι όμως αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού ιστού στον μακρόκοσμο της χώρας μας. Και ως μια παράταξη πρώτα από όλα αλληλεγγύης, συμμετείχε στο τριήμερο πένθος της χώρας μας για το ανείπωτο δυστύχημα των τραίνων.

Η Σ.Ε. της ΚΙΣΥΕΤ, εκπροσωπώντας τα μέλη της, με πόνο ψυχής διαμηνύει τα θερμά της συλλυπητήρια στους γονείς και συγγενείς των άτυχων νέων παιδιών που στην ανατολή της ζωής τους, το βράδυ της Τρίτης στα Τέμπη, χωρίς δική τους επιλογή, έφυγαν για το μεγάλο ταξίδι. Νέες και νέοι που θα μπορούσε να ήταν παιδιά μας, ανίψια μας, εγγόνια μας.

Πολλές φορές θρηνήσαμε θύματα από την αδιαφορία ή την πλημμελή φροντίδα των εκάστοτε κυβερνήσεων προς τους πολίτες της χώρας μας. Άλλες τόσες φορές δόθηκαν υποσχέσεις ότι όλα θα διορθωθούν. Όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων οι υποσχέσεις δεν τηρούνταν. Όπως εν τέλει αποδεικνύεται, αυτό προφανώς είναι κανόνας και τακτική από τους εκάστοτε κυβερνώντες τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια.

Συναδέλφισσες/φοι

Το έτος 2017, κατά την εκδήλωση της παρουσίασης από το σύλλογό μας στην Παλαιά Βουλή της σχετικής Αναλογιστικής Μελέτης στους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, υπήρξε όχι μόνο αναγνώριση του δίκιου μας αλλά και υποσχέσεις για την αποκατάσταση στις συντάξεις μας. Αυτή η αποκατάσταση αφορούσε στην επιπλέον όλων των άλλων συνταξιούχων, περικοπή στις συντάξεις των προσυνταξιούχων της Εμπορικής κατά 23% περίπου, με την εισαγωγή του άρθρου 73α στο ν. 4387/2016. Χαρακτηριστική ήταν η τότε ατάκα στη ομιλία του στην Παλαιά Βουλή, του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Βρούτση και μετέπειτα υπουργό εργασίας.

«Η αποκατάσταση έπρεπε να γίνει χθες» είχε δηλώσει.

Όμως μέχρι και σήμερα η αποκατάσταση αυτής της αδικίας δεν έγινε. Επί υπουργίας του κ. Βρούτση στο υπουργείο εργασίας και παρά τις συνεχείς οχλήσεις του συλλόγου μας, ο κ. Βρούτσης έδειχνε να έχει “ξεχάσει” την υπόσχεσή του. Εν τούτοις εκ μέρους του προεδρείου του συλλόγου μας, προηγήθηκαν συνεχή διαβήματα και σχετικές με το θέμα επιστολές στον κ. υπουργό χωρίς όμως αποτελέσματα. Τελικά φάνηκε ότι ο κ. Βρούτσης είχε αποφασίσει να μην κρατήσει την υπόσχεσή του.
Ο Σύλλογος μας όμως δεν το έβαλε “κάτω”. Συνέχισε να πιέζει και να διεκδικεί το δίκιο μας με κινητοποιήσεις και μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις έξω από το υπουργείο εργασίας αλλά και πορείες μέχρι και το Μέγαρο Μαξίμου.

Όμως τον Μάρτιο του 2020 ήρθε η πανδημία της covid19 με τα γνωστά αποτελέσματα. Εν μέσω της πανδημίας covid19, στις αρχές του 2021, ο υπουργός Γ. Βρούτσης απομακρύνεται από την κυβέρνηση της ΝΔ και αντικαθίσταται από τον κ. Χατζηδάκη. Το προεδρείο αρκετά σύντομα έρχεται σε επαφή με το υπουργείο ζητώντας ακρόαση και συνάντηση με τη νέα διοίκηση αλλά και τον ίδιο τον υπουργό ώστε να του γνωρίσει το θέμα μας. Νέα διαβήματα και νέες σχετικές επιστολές, αποστέλλονται στο υπουργείο με αίτημα για συνάντηση.

Εν τέλει και περί το μέσον του 2022, στις συναντήσεις με την αρμόδια Γενική γραμματέα του υπουργείου, άρχισαν να διαφαίνονται αμυδρές ελπίδες για την επίλυση του θέματός μας. Επίσης οι ενδείξεις που είχαν προκύψει ότι το Φθινόπωρο του 2022 θα γίνουν εκλογές, δημιούργησαν επιπλέον προσδοκίες, σύμφωνα και με τις διαβεβαιώσεις από μέρους της διοίκησης του υπουργείου προς το προεδρείο του συλλόγου.

Οι εκλογές αναβλήθηκαν για αργότερα. Τότε και χωρίς κάποια αιτιολογία, άλλαξε και η μέχρι τότε θετική στάση του υπουργείου. Μετά από αυτή την εξέλιξη επελέγη για μια ακόμη φορά η διεκδίκηση μέσω των συγκεντρώσεων στο υπουργείο. Σε συνέχεια αυτού του αγώνα μας, την περασμένη Τετάρτη 1η Μαρτίου 2023, ο σύλλογός μας είχε προγραμματισμένη νέα συγκέντρωση έξω από το υπουργείο εργασίας για την διεκδίκηση των άδικων περικοπών των συντάξεών μας από το άρθρο 73α του ν. 4387/2016 η οποία και αναβλήθηκε λόγω της συμμετοχής του συλλόγου μας στο τριήμερο πένθος για τον άδικο χαμό τόσο μεγάλου αριθμού νέων παιδιών.

Προφανώς το προεδρείο αξιολογεί τα νέα δεδομένα και είναι βέβαιο ότι θα καλέσει τα μέλη του συλλόγου σε μια νέα Παν αττική συγκέντρωση στο υπουργείο εργασίας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ
Η Σ.Ε. ΤΗΣ ΚΙΣΥΕΤ

0 Σχόλια