Συνάδελφοι ,όπως γνωρίζετε με το άρθρο 61 του Νόμου 3371/2005 ιδρύθηκε το ΝΠΔΔ με την επωνυμία Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), με σκοπούς του μεταξύ άλλων, και τη καταβολή των ποσών που αντιστοιχούν σε
συστήματα προσυνταξιοδότησης που χορηγούνται στους μέχρι 31.12.1992 ασφαλισμένους και έως της συμπληρώσεως των αντίστοιχων προϋποθέσεων του ΙΚΑ. Για την κάλυψη της οικονομικής επιβάρυνσης του ΕΤΑΤ η Εμπορική Τράπεζα, έπρεπε να καταβάλει, σύμφωνα
με την περίπτωση α΄ του άρθρου 63 του ν. 3371/2005, εισφορά ύψους 377,32 εκατομμυρίων ευρώ σε δέκα ετήσιες δόσεις, κατόπιν πραγματοποίησης ειδικής οικονομικής μελέτης που καλύπτει διάστημα τριάντα ετών. Η τελευταία δόση της εισφοράς ποσού € 48.928.821 καταβλήθηκε στον ειδικό λογαριασμό του ΕΤΑΤ από την ΑΛΦΑ Τράπεζα το 2014 .
Το έτος 2010, μετά από 4 1/2 έτη λειτουργίας του ΕΤΑΤ και πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αθρόων εθελουσίων εξόδων, το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού της Εμπορικής Τράπεζας στο ΕΤΑΤ είχε ήδη διαμορφωθεί στα 689 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με επίσημη αναλογιστική μελέτη του 2011 και απαιτούνταν 1,2 δισεκατομμύρια
ευρώ αποθεματικά στον ειδικό λογαριασμό της Εμπορικής Τράπεζας για να καταστεί μελλοντικά δυνατή η κάλυψη των υποχρεώσεών του! Συνεπώς υπάρχει ευθύνη για τις μέχρι εκείνη τη στιγμή εγκρίσεις αναλογιστικών μελετών οι οποίες δεν απέδιδαν με ακρίβεια την οικονομική κατάσταση του ΕΤΑΤ και του ΤΕΑΠΕΤΕ, με αποτέλεσμα να φτάσει το έλλειμμα στα σημερινά υπέρογκα ποσά.
Τον Μάρτιο του 2013, έγινε ενοποίηση των τριών ειδικών λογαριασμών, της Εμπορικής Τράπεζας (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εμπορικής Τράπεζας – ΤΕΑΠΕΤΕ), της Τράπεζας Αττικής (Λογαριασμός Ασφαλιστικών Καλύψεων – ΛΑΚ) καθώς και της Τράπεζας Πίστεως (Ταμείο Αλληλοβοηθείας Προσωπικού Τραπέζης Πίστεως).
Το ΕΤΑΤ υποχρεούται να καταβάλλει σε εμάς τις παροχές προσυνταξιοδότησης (μέχρι την συνταξιοδότησή μας από τον κύριο ασφαλιστικό μας φορέα) και συμπληρωματική παροχή( μετά την απονομή κυρίας σύνταξης), υποχρέωση που εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι και σήμερα σύμφωνα και με το άρθρο 15 του Ν. 3863/2010.
Δυστυχώς σήμερα το υπόλοιπο του ενοποιημένου ειδικού λογαριασμού, μετά τις δύο χρηματικές καταβολές των 50 εκ. ευρώ του ΕΤΑΤ προς το ΕΤΕΑ, σύμφωνα με την από 7-8-2015 υπουργική απόφαση η οποία εκδόθηκε σε υλοποίηση του ν. 4052/2012 και ν. 4147/2013 για την κατανομή της περιουσίας μεταξύ ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑ, έχει διαμορφωθεί
στα 127 εκατομμύρια ευρώ περίπου, τη στιγμή που τα αποθεματικά του ειδικού λογαριασμού της Εμπορικής Τράπεζας στο Ε.Τ.Α.Τ. έχουν μηδενιστεί από τα τέλη του 2014. Επίσης υπολείπονται δύο δόσεις της ΑΛΦΑ Τράπεζας προς το ΕΤΑΤ 67εκ. ευρώ εκάστη που όμως αφορούν το ΤΑΠΤΠ (Πίστεως).
Ωστόσο, μόνο το κόστος για την κάλυψη των προσυνταξιοδοτικών και συνταξιοδοτικών παροχών των υπαλλήλων των παραπάνω Τραπεζών (περί τα 4.000 άτομα προερχόμενα από την Εμπορική Τράπεζα, 300 άτομα από την Τράπεζα Αττικής και 1.300 από την Τράπεζα Πίστεως) ανέρχεται στα 90 εκατομμύρια ετησίως!!! Αυτό σημαίνει ότι σε δύο περίπου χρόνια, υπάρχει σαφέστατος κίνδυνος να έχουν εξαντληθεί όλα τα αποθεματικά, με άμεση συνέπεια να καταστεί παντελώς αδύνατη η εξυπηρέτηση των προγραμμάτων προσυνταξιοδότησης αλλά και η καταβολή των συνταξιοδοτικών παροχών!!
Παράλληλα, εκκρεμεί για την 7-12-2015, η συζήτηση προσφυγής του Συλλόγου Συνταξιούχων της Άλφα (Πίστεως) Τράπεζας με αίτημα να διακοπεί η καταβολή της σύνταξης σε όσους προέρχονται από την Εμπορική Τράπεζα (ανάμεσα σε αυτούς και εμείς) με ακόμα πιο ορατό τον κίνδυνο να βρεθούμε χωρίς αποθεματικά για την κάλυψη των προσυνταξιοδοτικών και συνταξιοδοτικών μας προγραμμάτων!!!!
Τέλος, ακόμα 770 εν ενεργεία εργαζόμενοι προερχόμενοι από την Εμπορική Τράπεζα, αναμένεται να ενταχθούν στο ίδιο πρόγραμμα προσυνταξιοδότησης . Αυτό σημαίνει ότι το ΕΤΑΤ έχει την υποχρέωση να καλύψει το κόστος των προσυνταξιοδοτικών βοηθημάτων και των μετέπειτα συνταξιοδοτικών συμπληρωμάτων για διάστημα έως και το έτος 2050, φροντίζοντας να υπάρχει απόθεμα!!
Το ΕΤΑΤ και τα αρμόδια υπουργεία, όφειλαν και οφείλουν να έχουν διασφαλίσει ότι θα υπάρχει οικονομική κάλυψη όλων των επιμέρους υποχρεώσεων που απορρέουν από το Νόμο ώστε να μην διακινδυνεύεται η ικανοποίηση των απαιτήσεών μας.
Η ΑΛΦΑ Τράπεζα πρέπει να καταβάλει το πραγματικό κόστος για τη διεκπεραίωση των παραπάνω προγραμμάτων κατά τρόπο που θα εξασφάλιζε σε όλους εμάς τη λήψη των παροχών αυτών.
Είναι απολύτως αναγκαίο να αγωνιστούμε για την οικονομική βιωσιμότητα του ειδικού λογαριασμού της Εμπορικής Τράπεζας που συγχωνεύθηκε τον Μάρτιο του 2013, καθώς επίσης και για τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου για τα οποία δεν υπήρξε οικονομική μελέτη και δεν εξασφαλίστηκε ότι η Τράπεζα θα καταβάλει το πραγματικό κόστος στο ΕΤΑΤ ώστε να υπάρξει βιώσιμη συνέχιση της λειτουργίας του και της απονομής των νομοθετημένων παροχών προς τους συνταξιούχους και ασφαλισμένους του ΤΕΑΠΕΤΕ.
Τέλος πρέπει να προβούμε σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την αποκατάσταση της οικονομικής βιωσιμότητας του ΕΤΑΤ περιλαμβανόμενης και της αναθεώρησης των οικονομικών μελετών, ώστε να ενισχυθούν τα αποθεματικά του Ταμείου προκειμένου να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια δυνατότητα του ΕΤΑΤ να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις προς τους συνταξιούχους και ασφαλισμένους του ΤΕΑΠΕΤΕ με βάση το Νόμο 3371/2005.
Συνάδελφοι πριν ακόμη τις εκλογές του συλλόγου η ΚΙΣΥΕΤ στις ανακοινώσεις της ανέφερε, για την υποχρέωση της ΑΛΦΑ Τράπεζας να καλύψει το κόστος του ΕΤΑΤ/ΤΕΑΠΕΤΕ για την πληρωμή των προσυνταξιοδοτικών παροχών και του συμπληρώματος μετά την συνταξιοδότηση από τον κύριο φορέα ,δηλαδή για το πραγματικό συνολικό κόστος πληρωμής και στον τελευταίο συνταξιούχο του ταμείου και όχι μόνο για το κόστος των εθελούσιων εξόδων. Η ΚΙΣΥΕΤ δεν στάθηκε μόνο στο αίτημα για κάλυψη του
κόστους της επιβάρυνσης του ΕΤΑΤ από τις εθελούσιες εξόδους προσωπικού της Εμπορικής και της ΑΛΦΑ.
Τελικά μετά από την γνωστοποίηση του αποτελέσματος της οικονομικής μελέτης της ΧΙΟΥΙΤ για την επίσημη εθελούσια του 2014,που υπολόγισε το κόστος του ΕΤΑΤ στα 15 εκ. ευρώ για 1.000 άτομα ,αποδεικνύεται ότι σωστά ρίχνουμε το βάρος στο αίτημά μας για την υποχρέωση της Τράπεζας να καλύψει το συνολικό πραγματικό κόστος. Μετά το αποτέλεσμα της ΧΙΟΥΙΤ για κόστος 15 εκ. ευρώ για 1.000 άτομα τι αποτέλεσμα θα βγάλει η ΧΙΟΥΙΤ , εάν της αναθέσουν να κάνει οικονομική μελέτη για τα 3.000 άτομα των ετών 2007- 2012; To πιο πιθανό είναι 45 εκ. ευρώ (3Χ15εκ.=45 εκ.). Τα 15 εκ. & 45 εκ. , δηλαδή 60 εκ. ευρώ δεν αρκούν για την πληρωμή των 4.000 συνταξιούχων του ΤΕΑΠΕΤΕ για ένα χρόνο (απαιτούνται 70 εκ. ευρώ ανά έτος μετά τις τελευταίες συνταξιοδοτήσεις).
Επίσης για τις παλαιότερες εθελούσιες 2007-2012, μετά την επιστολή του κ. Στρατούλη προς τον κ.Βαρουφάκη, που του ζητούσε να προχωρήσει στην πραγματοποίηση ανάθεσης της από το νόμο προβλεπόμενης ειδικής οικονομικής μελέτης για τα παλαιότερα προγράμματα εθελούσιων εξόδων προσωπικού της Εμπορικής Τράπεζας , έγκαιρα ενημερώσαμε τους συναδέλφους ότι για πρώτη φορά άνοιξε επίσημα από την πολιτεία το θέμα της χρηματοδότησης του ταμείου μας από την Τράπεζα.
Επιπλέον, η ανωτέρω επίσημη αναλογιστική μελέτη του έτους 2011, που το αρμόδιο υπουργείο είχε ζητήσει, παρουσίασε έλλειμμα 689 εκ. ευρώ για το ΤΕΑΠΕΤΕ με στοιχεία 31/12/2010 και χρηματοδοτικές ανάγκες 1,2 δις ευρώ για την κάλυψη των υποχρεώσεών του.Το πόσο σημαντική είναι αυτή η αναλογιστική μελέτη, αφού με στοιχεία του 2010 προσδιόριζε ότι το ΤΕΑΠΕΤΕ έπρεπε να έχει απόθεμα 1,2 δις ευρώ ,φαίνεται από το γεγονός ότι όλοι την έχουν κρατήσει στο σκοτάδι.
Ακόμη, με αυτή την μελέτη μπορούμε επίσημα να προσδιορίσουμε κατ αρχήν την απαίτησή μας από την Τράπεζα ,να ζητήσουμε από τα αρμόδια υπουργεία να επιλύσουν το θέμα της βιωσιμότητας του ταμείου μας αντιλαμβανόμενοι σε τι ύψος έχει φθάσει σήμερα το έλλειμμα του ΕΤΑΤ/ΤΕΑΠΕΤΕ και να ενεργήσουν ώστε να υλοποιηθεί η απαίτησή μας αυτή έναντι της Τράπεζας ακόμη και με την αναθεώρηση των οικονομικών μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν με ευθύνη τους.
Το επόμενο βήμα, μετά την γνωστοποίηση της απαίτησής μας προς την Τράπεζα και τα αρμόδια υπουργεία για άμεση χρηματοδότηση του ΤΕΑΠΕΤΕ/ΕΤΑΤ, είναι να πραγματοποιηθεί η αναλογιστική μελέτη από την εταιρεία που παρουσίασε την προσφορά της στα γραφεία του ΣΣΕΜ την 1/10/2015 και ακόμη ο σύλλογος δεν έχει πάρει απόφαση για την ανάθεσή της.
Με την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου αναλογιστικού έργου θα προσδιορισθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει καθορίσει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή το πραγματικό κόστος του ΕΤΑΤ για την πληρωμή των συντάξεων των 4.000 συνταξιούχων της Εμπορικής το οποίο ζητάμε να καλύψει με εισφορά της (σε ετήσιες δόσεις, σε βάθος χρόνου) η Τράπεζα.
Με εκτίμηση
Η Συντονιστική Επιτροπή
0 Σχόλια